Blogger Backgrounds

Friday, March 6, 2009

Bezanya iman semot n iman manusia....

IMAN SEMUT...

Di zaman Nabi Allah Sulaiman berlaku satu peristiwa, apabila Nabi AllahSulaiman nampak seekor semut melata di atas batu; lantas Nabi AllahSulaiman merasa hairan bagaimana semut ini hendak hidup di atas batu yangkering di tengah-tengah padang pasir yang tandus.

Nabi Allah Sulaiman pun bertanya kepada semut : "Wahai semut apakah engkau yakin ada makanan cukupuntuk kamu".

Semut pun menjawab :"Rezeki di tangan ALLAH, aku percaya rezeki di tangan ALLAH, aku yakin diatas batu kering di padang pasir yang tandus ini ada rezeki untuk ku".

Lantas Nabi Allah Sulaiman pun bertanya : "Wahai semut, berapa banyakkahengkau makan? Apakah yang engkau gemar makan? Dan banyak mana engkau makandalam sebulan?"

Jawab semut: "Aku makan hanya sekadar sebiji gandumsebulan".

Nabi Allah Sulaiman pun mencadangkan : "Kalau kamu makan hanyasebiji gandum sebulan tak payah kamu melata di atas batu, aku boleh tolong".

Nabi Allah Sulaiman pun mengambil satu bekas, dia angkat semut itu dandimasukkan ke dalam bekas; kemudian Nabi ambil gandum sebiji, dibubuh dalambekas dan tutup bekas itu. Kemudian Nabi tinggal semut didalam bekas dengansebiji gandum selama satu bulan. Bila cukup satu bulan Nabi Allah Sulaiman lihat gandum sebiji tadi hanyadimakan setengah sahaja oleh semut, lantas Nabi Allah Sulaiman menemplaksemut : "Kamu rupanya berbohong pada aku!. Bulan lalu kamu kata kamu makansebiji gandum sebulan, ini sudah sebulan tapi kamu makan setengah".

Jawab semut : "Aku tidak berbohong, aku tidak berbohong, kalau aku ada di atasbatu aku pasti makan apapun sehingga banyaknya sama seperti sebiji gandumsebulan, kerana makanan itu aku cari sendiri dan rezeki itu datangnyadaripada Allah dan Allah tidak pernah lupa padaku. Tetapi bila kamumasukkan aku dalam bekas yang tertutup, rezeki aku bergantung pada kamu danaku tak percaya kepada kamu, sebab itulah aku makan setengah sahaja supayatahan dua bulan. Aku takut kamu lupa".

Itulah Iman Semut!!


IMAN MANUSIA??

Di zaman Imam Suffian, ada seorang hamba Allah yang kerjanya mengorek kuburorang mati. Kerja korek kubur orang mati bukan kerja orang ganjil. Bila adaorang mati, mayat terpaksa ditanam, oleh itu kubur perlu digali dulu.Tetapi yang ganjil mengenai hamba Allah ini ialah dia tidak gali kubur untuk tanam mayat.

Sebaliknya apabila orang mati sudah ditanam, waris sudah lama balik kerumah dan Munkar Nakir sudah menyoal, barulah penggali ini datang ke kuburuntuk korek balik. Dia nak tengok macam mana rupa mayat setelah diINTERVIEW oleh Munkar Nakir. Dia korek 1 kubur, 2 kubur, 3 kubur, 10 kubur,50 kubur sampai 100 kubur
.
Lepas itu, penggali pergi kepada Imam Suffian dan bertanya kepadanya : "Ya Imam, kenapakah daripada 100 kubur orang Islamyang aku gali, dua sahaja yang mana mayat di dalamnya masih berhadapkiblat. Yang 98 lagi sudah beralih ke belakang?".

Jawab Imam Suffian : " Diakhir zaman hanya 2 dari 100 umat Islam yangpercaya rezeki itu di tangan Allah. 98 orang lagi tidak percaya bahawa rezeki di tangan Tuhan".

Itulah sebabnya apabila umat Islam tertekan dengan SOGOKAN duit yangbanyak, biasanya, iman dia akan beralih. Nyatalah iman semut lebih kuat dari iman manusia.

0 comments: