Blogger Backgrounds

Saturday, September 5, 2009

.........akmalia ari ni (5 sep 09).........


Pg td aku bawak my baby g klinik...cek ruam dia....cian dia,merah2 leher dia....kat dahi pun ada bijik2 ruam...alergic susu lembu....skrg my baby minum susu isomil + susu buatan sendiri...hehe..kuku akmalia dah panjang,em..takutnye nak potong...tkut kn kulit dia...so,walid dia la tolong potongkan td...hehe...terer seh walid....tp sian,tkene kulit gak...luka skit jari dia...gabra gak aku ms tu...my baby ni pantang kn sakit skit...kalo sakit,mesti bgegar umah ni dia nangis...aku sapu minyak gamat kt jari die...alhamdullihah,luka tu dah ok...bkesan minyak gamat...murah tp tuntas ye....hehe....nant kalo g langkawi leh beli byk2 la...hehe...em,,,ok cam biasa,weekend mestila ms nak bgamba ngan my baby...ni gamba dia ms br bgn tido pas balik klinik td....suke benar dia...senyum skit sayang mama ni...hehe..=)

Monday, August 31, 2009

....azkeyya.....


ni gamba akmalia ngan walid die.....hehe...puas hati maksu dia tgk akmalia pakai bj yg maksu shipah bagi ni kn....hehehe...

orait...ari ni buka posa nak msk spageti je la....ns ada gak...mkn ns puti cicah air asam ngan daging bakar n kerang....simple je.....air minum teh o panas n sirap ....buat skit2 je...byk2 nant xabis rugi...huhhu...jom solat dulu...

Saturday, August 22, 2009

....SalaM RaMAdhaN.....


Salam...

First of all,slamat datang ramadhan.....thn ni seronak sangat sambut ramadhan...i already got my own family...my hybby,me n my baby...em alhamdulillah....syukur pd Allah coz dah bg suami yg memahami n baby yg sihat n comel cam aku...(hehe...sempat lg puji diri sendiri..perasan skit...hehe)...

Em ari ni dah stat pose....ngan ada baby ni xda la susah sgt posa ni...senang skit...lunch dah xda...xpayah masak...leh main2 ngan baby je...my hubby cam biase ada plan ngan member die...game ps2...em pose2 pun nak main game...hehe

Akmalia ari ni cam biase,main2 pastu nangis nak tido,bgan main n skrg tido balik...hehe..Ptg tadik sempat gak aku posing ngan my baby kt bilik...posing punyer posing sampai dia naik boring...hehe...mengamuk sakan sbb kn paksa ambik gamba ngan mama dia ni...hehe...sori sayang...weekend ni je mama leh main ngan sayang...weekdays mama keje..xsempat kite nak main puas2..huhu..nak bawak sayang jaln2 pun mama risau...skrg byk penyakit bahaya...tggu syg besar skit mama bawak jalan2 ek...hehe...

Skrg my hubby g terawih...aku n my baby kt umah...this year ramadan aku maybe xsempat join terawih...yela xda sape nak jg baby lak nant....tp kalo kite mgalakkan suami g terawih dpt gak pahla tu kt kite...hehe...thanks sayang g terawih...dpt gak la ayg pahla ..hehe...

Ni gamba yg aku ambik ngan my baby ptg td....slamat mjamu mata...hehe....


..ni gamba my baby br bangun tido tghari td....



....ni gamba ms mood dia ok lagi...tgh baring2 atas katil lagik....hehe..

..tadaa...hehe..ni yg best..mama buli akmalia..hehe..muka akmalia xtahan kn paksa ambik gamba..hehe...

Sunday, August 9, 2009

....LaGiK gAmBa mY bABy....

Khas buat mama n baba kt kuching...tenung la gamba cucu u all ni.....hehe
..ni gamba br ambik ptg tadik...mood xda je cucu u ni...hehe...mcm maksu dia...

.. ni gamba ambik lama skit...2 mggu lps kot...hah ni ada mood mcm mama dia la...ewah2..hehe
...akmalia suke masukkn jr dalam mulut dah...
...em..bckgrd dah ok..pasai pa la anak mama ni masam je??siap buih2 air liur tu sayang...hehe..

Thursday, July 30, 2009

ZaMan dOlU2 wit my FamiLy

Hi...sajer2 upload gamba lame jap...hehe
.....ni gamba ms mude2 dolu kt perak..bestnyer...

...ni lak gamba rayer thn lpas kt umah kakakku....
...ni gamba ms rayer kt umahku di penang dolu...blum kawen lg ms tu..cewah...
....ni gamba aku,kakak n atin ms ikut rombongan ptd kakakku ke ganu kite...best...
...ni lak gamba ms kitorg g cameron wit my family....so sweet.....

Thursday, July 23, 2009

pengalaman hitamku di hospital puaka....

hi...

emm...dah lama xupdate blog ni...bz sket ngan my baby....hehe (actually xla bz sgt pun..buat2 bz je lbh)...
skrg my baby dah nak msuk 3 bln...skejap je rasa masa berlalu..hehe..ari ni (kamis-23/7/09) my baby dah msk
87 ari dah...dah besar,dah pandai gelak2 n sembang2 tp xkuar sora lg kalo gelak..hehe...tp aku memang kagum la
ngan my baby...pandai benar teriak (nangis)...rs2 nye aku xda la byk sgt nangis ms pregnant dl...tp best tau dgr baby
nangis...hehe geram cam nak gigit2 je...

first of all,aku nak citer skit saat aku bsalin 87ari yg lalu...sgt scary...maklumla t'besalin awal 2 mgu...tambah2 lg
bsalin kt hosptal gomen....eii..so scary...by the way, aku nak cite ni bukan niat nak burukkn hospital gomen tp ni la
realitinya pgalaman aku sendiri bsalin kt hospital gomen....

Pagi nanyan (isnin dlm bhasa standard) tu bsamaan ngan 27/4/09..aku sperti biasa siap2 nak g ofis...siap pkai perfume extra
lagik...tbe2 ms solat pg tu aku bleeding...kaget jugak aku ms tu..yela,xrs sakit ape2 pun tbe2 bleeding...aku trus inform
my hubby..then my hubby call mak n aku lak call mama...mama ckp g hospital kt emergency...cek kalo2 ada ape2...yela aku pun dah
dkt2 nak due dah ms tu...asalnye nak g klinik je tp xda lak klinik buka awal pg ms tu...so,my hubby pun bawak aku g hospital sultan
ismail...kitorg trus g emergency...

stibanya kami kt hsi,mak guard tu suruh kitorg g saringan...aku yg tgh blur2 n nebes ms tu pun g je la kt saringan...maka dgn itu
bmulalah kisah aku cam brada dln pjara neraka...dahsyat giler layanan diorg...ms aku sampai kt kaunter saringan tu,makcik nurse
datang bulan tu tbe2 tya aku bwk kain batik x...dah la ckp cm sengau2 gtu..xclear ape dia ckp...aku tya la ape dia ckp td..
trus makcik nurse tu sound kitorg...ayat die lbh kurg camni la..."awak ni dah tau nak bsalin bwk la kain batik"...dgn gaya poyo
n blagak die tu...eh helo...kalo aku tau nak bsalin,aku bawala kain batik..ni aku dtg nak cek je...yela,xsuspect pun nak bsalin
dah ms tu...sakit pun xrs lagik...geram betul aku ms tu...dah la tgh nebes nape darah kuar...skali sampai sna kn sound plak..
aku sekeh makcik tu br tau...smpai skrg aku sakit ati ngan makcik tu..budget best...helo...xbest pun tau...

so,pas kn sound tu ada sorg lg nurse dtg bg aku kain pink hospital...dah tukar smua,diorg cek perut n cek cam org nk bsalin..
xleh citer lbh2..then doktr dtg kt aku ckp aku kn bsalin ari tu gak...pergh...mgeletar aku ms tu...badan ,tgn n kaki aku tbe2
je mgeletar dahsyat giler...rs cam dah sampai ajal je ms tu..huhu...lps diorg cek aku tu,aku bleeding punyerla byk..sakit giler
ms tu...pinggang,bdn smua sakit...dah la aku kn tggu turn nak operate ms tu...ada 3 org lagik nak operate ms tu..aku lak yg last..
bayangkan la...aku stat sakit dr kul 8 pg tu,pkul 12 br aku msk labour room...aku cam nak nangis je...nak je aku kuar mintak
my hubby bwk aku bsalin kt private hospital ms tu...actually,ms doktor comfirm aku kn bsalin ms tu,diorg xinform kt my hubby yg
aku nk bsalin...so,my hubby pun blur2 tgu kt luar bilik saringan..dia ingat doktor cek aku je...

Memandangkan my baby duduk songsang,aku pun kn operate la..aku kn bius half bdn je...Ni plak kjadian ms dlm labour room..
doktor2 smua muda2...siap pasang radio hot fm lagik ms nak operate aku ms tu...em..doktor ni xda etika kerja ke ek????cian
anak aku kuar2 dgr dj radio ckp2...tp saat my baby dtarik kuar,aku nampak la bontot baby aku...doktor yg ada sblh aku tu ckp
my baby bersih..xbyk darah...pas my baby kuar diorg bwk my baby tnjuk kt aku..alhamdullah...lega...my baby slamat lahir
tepat kul 12.12pm...ngan beratnya 2.8kg ms tu...baby girl..

Ms diorg tunjuk my baby kt aku ms tu,aku ckp kt doktor tu aku nak tgk lm skt...(bukan ape,aku nak tgk tanda lahir or ape2 tanda
yg da kt my baby...tkut hospital salah tukar anak..)hehe..takut la..biasa la,hospital gomen,mcm2 leh jd...mintak simpang la..
tp dlm labour room tu,aku agak puas hati la ngan layanan doktor2 tu..baik2 smua...yg xbest tu just radio yg diorg dgr tu je...
Tp agak sdih coz my hubby xtau pun ms tu aku dah bsalin n my hubby xdapat msuk tman aku bsalin..xpe be,2nd baby kite nant be msk
teman ayg ek...

Lps aku dah slamat bsalin tu,aku tawakal je pd Allah...mintak2 smua slamat...my baby ok...Tp agak sdih sbb lps my baby kuar,nurse kat
wad bsalin tu cr my hubby..yela nak mintak bj n pampers nak pakaikan kt baby...tp mana la nak jumpe my hubby ms tu...yela,my hubby
ada kat tingkat bwh...kt kuar bilik saringan...nurse kt bilik saringan tu xckp pun kt my hubby kn tggu kt luar bilik bsalin...sdih sgt
kalo ingat balik saat tu...bayangkan la..baby kuar dbalut kain hijau hospital je...tp slamtla ada makcik ani..kawan lama mama...dia ada
kt luar bilik bsalin ms tu..mama dah cal dia pg tu suh dia g tgk aku...makcik ani la yg cr bj n pampers smua nk pakaikan kt my baby..
tq so much aunty ani...nant kami bwk akmalia jalan2 g umah aunty..

So,lps bsalin tu,nurse bawak aku kt bilik ape ntah..ms tu rs loya nak muntah je..lm gak la aku kt ctu...then aku dbawak ke wad 4c,katil puaka no.1..
memang puaka bilik tu...nak tahu nape aku ckp bilik tu puaka?

1. bilik tu aorcon rosak
2. xda kipas kt bilik tu n diorg xbg bwk kipas sendiri
3. katil aku tu memang puaka habus...katil rosak..xblh adjust2...dgn perut aku bjahit..nak bgn dr katil pun susah
4. xda sape leh msk teman aku
5. air meleleh banjir dr syiling ats sblah toilet
6. bell nak pggl nurse xbfungsi..bygkn la..punyer byk kali aku tkan bell nak pgl nurse,xda sekor nurse pun dtg...hangin btul aku

Em...kalo nak senaraikan kburukkn kakitangan hosptl tu memg byk la...sape yg pnh rs tahu la camne seksanya kt ctu..dalam kul 2 ptg my hubby
dtg jumpe aku..tu la kali ptama kami jumpa slps aku bsalin...my baby ada kt sblah aku ms tu...b4 tu aunty ani la yg teman aku ms waktu mlawat
dia yg g mintak baby kt nurse n bwk bg aku tgk...pas my hubby dtg,dia tgk baby smua..barula aku rs lega...

Aku pastu cal lidia nak inform yg aku dah slamat bsalin dah..tkejut gile dia ms tu...yela xsangka yg aku dah bsalin dah ms tu...ms tu aku nak ckp
pun dah xleh kuar sora...lemah sgt...mama lak br dpt flight mlm tu...mama nangis teruk kt kuching..yela kcian tgk aku sorg2 bsalin cni n xsabar nak
tgk cucu 1st dia ni...hehe...baba siap ckp lagi mama cam serabut je...nangis tkut cucu dia xda bj nak pakai..dont wori mama,everthing dah slamat..
aunty ani ada settlekan smua tmasuk uruskan uri aku..tq again aunty...

so,mlm tu dalam kul 11mlm mama sampai kt hsi,mama dtg ngan baba..aunty ani g ambik diorg..mama nak trus dtg tgk aku but pak guard tu xbg lak...so,keesokkn
harinya...awal pg lagi mama dah datang..lepas lak msuk...konon2 nak anta barang kt aku...k.nant aku sambung citer pasal mama...aku nak sambung citer pasal
nurse puaka lak...mlm pas bsalin tu,aku kn ada kt wad aku 3 ari coz aku operate...dalam kul 3 pg tu,nurse dtg kt aku n bgtau aku suh siap2 mandi n kemas diri coz
diorg nak bg baby kt aku pastu..suruh aku jg sendiri..tkejut aku ms tu...byangkanla..aku ngan perut sakit sgt ms tu n ngan nak bangun dr katil rosak tu lagik..
panggil nurse tlg sekor pun xdtg...aku nangis lagi ms tu...sakit hati btul...kalo ada bom,aku bomkan je nurse2 kat ctu..bukannye dirg xdgr,sj buat2 xdgr...bsembang
je...hangin btul aku...

Aku try la nak bgn sendiri tp xleh...rs cam nak tkoyak je perut aku ms tu...slamatla ada sorg nurse dtg (ni br dgelar org...yg lain tu ekor..ala2 haiwan..kejam!!!)
aku mintak dia pegang tgn aku coz nak bangun g toilet...dia pun dgn lembut tlg papah aku g toilet...syahdu btul aku ms tu..awal2 pg sentimental lak aku....hehe

Then pas aku dah kemas2 dr (xmand pun..tukar bj je)..aku ready tggu my baby...dalam kul 7 pg diorg anta my baby...skali algik aku sdih tgk anak aku..ade ke patut diorg
pas mandikan anak aku,diorg just pakaikan pampers n lapik kain je kt my baby..xbalut or bedung...ksejukkan la anak aku tu..aku yg tgh sakit ms tu tbe2 je hilang rs sakit
(sakit gak tp aku mgagahkan dr bgn)...aku bgn ambik bj n kain slimut.aku balut anak aku...ms tu sambil aku balut my baby,aku nangis lagik...yela..aku nak pakaikn bj kt my baby
xreti lagik..lembut sgt my baby ms tu..nurse pun xda nak tlg...tp ms aku nak slimut my baby tu,mama dahsampai...alhamdullah...mama cpt2 ambik bj pakaikan kt cucu dia...
mama la yg settlekn smua...mama bedungkan baby...biler dah bedung senang skit la aku nak pegang...aku pun try la myusukan my baby...tp faham2la awal ni...mane reti..maka
dengan itu,my baby pun mbuka volume tangis dia...lagik la sedih aku tgk...aku siap mintak susu kt nurse lagik...cian tgk baby lapar...diorg hospital xbg bwk botol susu..
memang masalah...xkan nak biar baby nangis lapar kot....so,pesanan aku pd sape2 yg nak bsalin,kalo ada emergency trus la g private...jgn lupe pampers n bj kn bwk sama..
botol susu pastikan ada yg kck..in case susu xkuar,leh bg susu tepung dl..cian baby nangis lapar...

Em xnak citer lagi la pasal hsi ni..sakit hati...kiter tukar topik gumbira skit...hehe..ok..next blog please...hehe

Tuesday, July 21, 2009

lagik gamba akmalia









video

Tuesday, June 9, 2009

.....hAri kE-44 bAby aKmaLia.....

....baby mama tido lagik yek....

...syoknyer menirap....

....argh...lenanyer sy....

..... mamai lagik ni...nk senyum pun xleh lg...em,seriusnyer die....

.....tido la syg mama...

.... bestnyer tido kt umah maktok....






Thursday, May 28, 2009

27-4-09...welCome tO tHe worlD bAby....

.....Day 1st kat HSI.....


....2nd day kat spital lagik....

....3rd day kt spital...dah nak balik umah dah...

...dah sampai umah dah...yeah...


...pakai topi lak ek....


.....dah tembam dah saya....

....nama saya sharifah akmalia azkeyya binti syed aziz....









Monday, April 20, 2009

....aRi sEniNkU n mLm BBq.....



......Sesampai je terus ngap......

....my hubby n kwn2 mkn berdiri...hihi...

Ari ni ari isnin...smlm my hubby dah submit borang e-BE cukai dia dah..td br aku perasan yg my hubby ada tersalah isi...em xpela...dah submit dah pun...aku lak ptg ni br nak submit... maklumla nak confirmkan betul ke x ape yg aku isi...slamat la aku xyah byr lagik coz PCB aku thn lps diorg tolakbyk giler...rm1700++...so,diorg la kn pulangkan balik duit balance pd aku...hehe.. alhamdullilah... tp yg m'konfiuskan aku nape la kadar cukai aku 7% je...my hubby n kwn2 aku yg lain 13%...kata sorg ofismate akutu maybe diorg tgk gj...kalo gj skit, kadar cukai pun kcik je la..ntah betul ke x,2 yg aku xtahu...ape2 pun,aku dah confirmkan smua yg aku isi aku ada resit dah..so,kalo nak bukti xda hal...hehe..xsabar nak tggu diorg pulangkan balik duit balance aku...lagik rm730++...hehe...

Wah..sedar2 je lagik 2mggu je lagik aku nak cuti...hehe..next week thursday aku last day keje... yg masalah skrg ni..senior engineer aku sorg ni sibuk nak tukar tempat duduk lak...mampus xlayan...dah la aku ngan perut comelku ni dah nak meletup..nak packing barang n kemas2 nak angkut brg lagik..mane nak larat...my hubby pun xda nak mintak tlg....so, conclusion die...boo layan die...mintak2 dia kuar list pindah bln mei..ko angkat la brg aku ni...haha (gelak jahat skit).....

Okla,tukar mood ceria skit...sabtu lps aku g exam dpli kat smk tasek utara...segan giler aku... maklumla..aku sorg je ibu buyung yg g ambik exam...ramai yg tgk aku...xteroh duduk aku (segan la aku)...lantas aku ajak lakiaku teman aku je...hehe..tp ms kat dpn gate sekolah tu,tbe2 aku tdgr org pangil nama aku..rupe2nye kak has (ofismate aku) yg pgl...die pun ambik gak exam ni...fuh lega...ada gak org yg aku kenal...hehe..so,my hubby xlgteman aku..aku suh dia main psp dalam kete...exam sejam je..so,my hubby tggu aku dlm kete...xrugi aku hadiahkan die psp dl...leh bg dia main game sementara aku b'exam...hihi...

So,dalam kul 9pg tu,aku pun msk la dewan exam tu...aku bajet exam tu susah..rupe2nye objektif je...main2 hentam je..cam main bingo..hehe...soalan pasal minat n diri sendiri je...xtau la ape kreteria yg diorg nak...xtau la aku dpt ke x...b'doa je la...hehe...kalo dpt,ok gak...ari tu aku isi nak ngaja geologi kat usm n kaunseling kat uum...cewah...budget best je aku ni...ahh..lantak la...try dl..kalo xtry,xtahu dpt ke x...

Dalam dewan tu punyer la panas...kipas langsung xkena...sebelah tangan aku tgh jwp exam,sbelah lagik dok m'gipas je..kirenyeaku exam ni xbtepuk sbelah tgn la...abis kedua2 belah tgn aku guna...tu slamat ada 2 tgn je..kalo byk..abis smua aku guna..hihi...so,dalam kul 9.30pg aku dah xtahan ngan kpanasan dewan tu,aku pun kuar..exam tu pun dah abis jwp....my hubby br nak warming up main game ms tu..aleh2 aku dah kuar nak balik dah...hehe..

So,pastu kitorg pun balik la umah...byk lagik nk buat...nak sapu sampah n bsh baju kotor...tp sesampai kat umah xstat lagik kejeumah...rehat dl..golek2 dpn tv...pas golek2...aku msk skit for lunch..tp xheavy la...bkn ns...sbb mlm tu ada mlm bbq...nak melantakbyk2...doktor pesan jgn mkn ns byk..lauk xpe..so,ape lagik...kite enjoy la mlm ni...hehe...tp ape2 pun aku kn msk gak lunch ni..tunaikan tanggungjwp aku as his wif...perut laki kn jg beb...xkire ko sakit ke ngantuk ke...2 amanah kite as wif...hihi...

Pas msk,aku settlekan bj2 kotor n sapu sampah...yg xsettle lagik toilet kat bilik aku...xsempat sental lagik...penat sgt...toilet luarlagik satu tu aku dah sental dah...settle dah...penat ooo... menonggek berus lantai tu...nant anak aku ni mesti rajin gak...hehe..mintak2 la ek...
Dah abis smua keje, aku pun rehat la..tgk my hubby main game...kaco2 die jap...pastu kemas2 bj lama yg dah xpakai nak bg org...dkt surau ada orgbuat kutipan bj nak sedekah kat anak yatim.Nant asar my hubby nak g surau leh anta bj2 ni sm...kemas punyer kemas,tup2 dah ptg...bsiap sedia mandi nk g bbq mlm ni...hihi..tp kn tggu my hubby balik surau dl..dia jemaah magrib kt surau...bagus2...aku lak jemaaah ngan baby aku dalam perutku ni...hihi... alhamdulillah...

....ni gamba ayam bbq...punyer la byk balance mlm tu...

So,dalam kul 7.50 ke kul 8 mlm tu kitorg sampai kt umah kak dila...bbq mlm ni buat kt c2...em biler la nak buat bbq kt umah aku ni?...t'ingin la nak buat bbq...dah lama xbuat mkn2..nant la aku dah abis pantang nk buat mkn2 sempena dpt baby...buat doa slamat...insyallah...kalo ada rezki..ok, sambung balik...sesampai je,aku trus jamah makanan...ambik ns goreng kak lin tu...sdap...ambik daging, sosej n ayam...em mkn xhingat pantang...pastu mkn makaroni bakar lak n puding..plus ada otak2...second round lak kt dalam umah..pakat balun mkn ikan pari bakar lak...punyerla sdap...sambal dia mabeles punyer...pedas2 manis....emm...tbayang2 sampai skrg...

....antara menu mlm bbq tu...



.....geng2 ofis.....

My hubby lak jd pakcik kantin mlm tu...die tlg bakar bbq...ni ada gamba ms mlm bbq tu...kitorg siap tapau mcm2 bawak balik umah...siap tapau ikanpari yg my hubby siap bakar lagik tu... actually nak ambik yg segar...nant leh bakar sendiri kat umah tp dah ada yg siap bakar tu..my hubby ckpsenang ambik yg tu je...so,i follow je....hihi..


.....amacam?ada gaya pakcik kantin x my hubby...hehe jgn marah ek sayang....

Lepak2 kt umah kak dila sambil tggu my hubby settlekan bbq dah kul 12 dah...pnt gak...aku xbuat ape2 pun..maybe penat sental toilet kot ptg tu ndah lewat mlm dah ms tu...penat je bdn... kitorg pun balik umah...my hubby siap tapau ape ntah lagi...aku ambik je...pg esoknye,breakfast benda yg samaje..aku goreng balik makaroni tu,potato lak aku bakar n potong2 jd salad n daging tu aku bakar balik...pergh breakfast pun dah cukup heavy ni...tghari tu msk ns,bakar ikan pari n ayam bbq n sayur skit...kenyang...

Em kalo leh, nak sgt program cam ni buat slalu...br best...hehe..harap2 nant uamh aku lak leh conduct mlm bbq ni...ni lg aku bsemangat nak beli gazebotu...leh buat tempat teduh2 reht2...hehe...k la...that all for this time...jumpe laen kali ek...hehe...